Etusivu > Ruskon VPK > Jehu Malja

Jehu Malja

jehupokaali1

 

JEHU-malja

JEHU-malja on Suomen Palopäällystöliitolle v.1951 lahjoitettu hopeinen n.4 kilon painoinen käsintaottu koristeellinen malja. Sen on lahjoittanut silloinen Liitin Oy:n toimitusjohtaja Herman Lindgren kilpailtavaksi palokuntien paremmuudesta. Vuonna 1952 Tampereella on kilpailtu ensimmäisen kerran JEHU-maljasta palokuntien suomen mestaruuskilpailussa. Sen on jo kerran voittanut omakseen Säteri Oy:n TPK kymmennellä voitollaan mutta lahjoittanut sen uudestaan kilpailtavaksi. Toinen kilpailukierros on alkanut v.1970. Vuonna 2002 malja on saanut hopeisen jalustan lisäosan ja nyt malja painaa lähes 6 kiloa. Malja lienee arvoltaan pohjoismaiden arvokkain kiertopalkinto.

 

 

JEHU-maljakilpailu

Kilpailu koostuu nykyään kolmesta kilpailuosiosta; Tieto-, taito- ja kalustokilpailusta. Kukin kilpailuosio suoritetaan joukkueena, joka koostuu kuudesta jäsenestä; Joukkueenjohtajasta ja viidestä miehistön jäsenestä. Tietokilpailussa kukin joukkueen jäsen vastaa itsenäisesti järjestäjän esittämiin kirjallisiin kysymyksiin, jossa maksimipistemäärä on 100 pistettä per joukkueen jäsen. Aikaa on varattu 1 tunti. Joukkueen pistemäärä tietokilpailusta saadaan kunkin jäsenen pistemäärä yhteenlaskettuna ja summa jaettuna kuudella. Joukkuiden pistemäärä ratkaisee tietokilpailusijoituksen, jossa eniten pisteitä saanut joukkue saa maksimipisteet, 60 pistettä. Taitokilpailussa järjestäjä teettää joukkueella etukäteen salassa pidetyn tehtäväkokonaisuuden ja jonka järjestäjä on pisteyttänyt. Taitokilpailussa painopisteinä ovat oikeat suoritustavat ja työturvallisuus. Tehtäväkokonaisuuteen on yleensä varattu maksimiaika, jossa ajassa tehtävät tulee suorittaa. Maksimipistemäärä on 60 pistettä. Lopuksi suoritetaan kalustokilpailu jossa ennalta tuntemattomat tehtävät joukkue suorittaa hälytyksenomaisesti tehtäväkäskyssä mainitulla tavalla. Kalustokilpailussa ratkaisee aika ja nopein saa eniten pisteitä eli 60 pistettä. Näinollen kolmesta kilpailuosiosta maksimipistemäärä on 180 pistettä.

Mainittakoon vielä, että tietokilpailussa on viime vuosina palkittu 10 parasta henkilökohtaista tietäjää muistopalkinnoilla.

Ennen vuotta 2002 on kilpailtu pelkästään kahdessa kilpailuosiossa eli tieto- ja kalustokilpailussa. Silloin kummastakin osiosta oli mahdollista saada 100 pistettä.

Ruskon VPK:lla on eniten voittokiinnityksiä tällä toisella kierroksella ja toistaiseksi niitä on yhdeksän kappaletta : 1981 Turku, 1982 Helsinki, 1985 Raisio, 1986 Harjavalta, 1988 Kuusankoski, 1989 Hämeenlinna, 1991 Tampere, 1992 Rauma, 1993 Valkeakoski

Viimeksi päivitetty (02.08.2010 09:29)